English | Japanese
home > works & projects > selected works > House in Hamadayama
House in Hamadayama

House in Hamadayama - maximum in minimum 4: limitation house with integral frame structure

location
Tokyo, Japan
function
residence
size
70.33 sqm
structure
wooden construction
completion
2006
 
credits:
 
architect
Satoshi Okada
project team
Daikichi Honma
structural designer
Hirokazu Toki
general contractor
Tsukasa Kenchiku co.
 
photo credit:
Koichi Torimura
Satoshi Okada
 
 
 
 
 
 
 
 
House in Hamadayama

House in Hamadayama was built in Suginami, Tokyo. In these years, many houses built in the period of rapid economic growth in 1960s are being re-constructed because a half century is almost the end of life for timber structure buildings of the day. They have serious problems in a poor structural standard in terms of earthquake? resistant design as well as old equipments in terms of energy-save design. Around the site, the same had happened to destroy a large building used to be; and the irregular land remained for selling the least site for making a glimitation househ which I named after. The site was close to a river, so that the land was too soft to construct a heavy building. The rear part in the site was 1 meter up from the front on a main street.

House in Hamadayama House in Hamadayama

Young couple who purchased the tiny land asked me to design a maximum house. There was no other possibility than to construct it by timber structure because it could be light in weight without piles and therefore it was less expensive, favorable to the client. With the structural designer, Hirokazu Toki, we tackled with the difficult problem how we could design a big space, here it means long distant space, in a tiny land. gMaximum in minimumh I named for gHouse in Togoshih came again. Tube like space as long as possible was the most effective for making maximum space; however, for the purpose, it was required to eliminate small walls perpendicular to the longitudinal direction. After researches, we found it was appropriate to make an integrated frame structure made of timbers. Today, it is useful and even economical to apply the computer aided production of laminated timbers. Under the theory, the walls on the east should be expanded outward around the middle of the total building height, which functions as bearing walls against any horizontal load to the building. The joint is maintained by friction forces between timbers, which is really a traditional method for a timber connection in Japan.

The house was composed of two portions. One is 2.5 meter wide for the front; the other is 3.2 meter wide for the rear. The entrance is located at the end of garage, from which bedroom is on the right half story up; bathroom is on the left on the same ground floor level with a tiny garden. After a half story up from the bedroom level, there are kitchen and dining with an independent toilet extruded from the building body, a massive canopy to the entrance below. Living space is a half story up from the dining level, and turning around up to the home office at the top floor level. The interior view is going back and forth in full length of the house except some private realms. The sunlight coming into the house sometimes falls down onto the entrance level through the stairs in the middle. It is the structural system of integrated frame structure that made the longitudinal transparency in space realized in such a narrow and tiny lot.

 

Text by Satoshi Okada

House in Hamadayama House in Hamadayama House in Hamadayama
 
drawing
House in Hamadayama House in Hamadayama House in Hamadayama House in Hamadayama